Viete prečo by ste sa mali zaoberať refinancovaním Vášho starého úveru?

Vymeňte svoju starú úrokovú sadzbu a ušetrite! Refinancovaním starých úverov dokážete ušetriť desiatky EUR, prípadne skrátiť dobu splácania úveru.

Refinancovanie úverov

Denne sa stretávam s požiadavkami klientov o informácie, ako by bolo možné znížiť splátky existujúcich úverov, prípadne zlúčenia viacerých úverov do jedného, ktorý by bol výhodnejší. Nakoľko je momentálne správny čas pre "oprášenie" starých úverových zmlúv, dovolil som si napísať tento krátky článok, hlavne pre tých, ktorí platia zbytočne vysoké splátky úverov.

Ako teda znížiť svoju mesačnú splátku, alebo čo je to vlastne refinancovanie? Zjednodušene je to splatenie existujúceho záväzku (hypotekárneho úveru, spotrebného úveru) novým záväzkom, z pravidla s nižšou úrokovou sadzbou. Ideálne obdobie, kedy je možné riešiť úsporu, je práve v období výročia fixácie existujúceho úveru.V tomto období klient neplatí finančnej inštitúcií tzv. zmluvnú pokutu, ktorá môže byť vo výške 4,00% - 9,00%. V niektorých prípadoch sa však oplatí aj napriek zmluvnej pokute refinancovať, hlavne ak patríte do kategórie klientov, ktorí majú privysoké splátky a hľadajú úsporu. O tom ako sa to dá, si môžete prečítať v tomto článku OPLATÍ SA REFINANCOVAŤ?

Aktuálna výška úrokových sadzieb sa pohybuje niekde na úrovni 2,50% p.a. pri trojročnej dĺžke fixácie. Pre ilustráciu, táto sadzba nie je „dno“. Podľa bonity klienta a taktiež výšky nového úveru, vie klient klesnúť zo sadzby 2,50%, na niečo okolo 2,00% p.a.

Na nasledujúcom príklade by som chcel poukázať ako refinancovaním dokážete ušetriť nemalé finančné prostriedky.
Pán Jozef, ktorý má dva úvery:

1.) Hypotekárny úver,
2.) Spotrebný úver

Porovnanie úverov
Pôvodné úveryNový úver
Zostatky úverov:27 300,00 €Výška nového úveru:32 675,00 €
5 375,00 €
Úroková sadzba p.a.:5,69 % Úroková sadzba p.a.:2,50 %
12,90 %
Splátka úveru:225,00 €Splátka nového úveru:245,55 €
116,00 €
Celkové mesačné zaťaženie:341,00 €Celkové mesačné zaťaženie:245,55 €

Výška nového úveru je 32 675,00 €, pričom Jozefovi klesnú mesačné splátky úverov z 341,00 € na 245,55 €. Mesačná úspora vo výške 95,55 € je čiastka, ktorú vie ušetriť a použiť napríklad na čiastočné splatenie úveru pri výročí fixácie úveru.

Máte otázku? Chcete mi zanechať odkaz?
Napíšte mi. Rád Vám odpoviem.

Páči sa vám môj blog? Budem rád, ak ho ohodnotíte.

Meno:
E-mail:
Telefón:
Odkaz:





Marek Vitkovský

Marek Vitkovský

Pomáham ľuďom pri výbere finančných produktov. Dbám o to, aby ZÁUJMYPOTREBY KLIENTOV boli vždy na PRVOM MIESTE

Mojou osobnou prioritou je: ODBORNOSŤ, DISKRÉTNOSŤĽUDSKÝ PRÍSTUP ku každému klientovi.

mobil: 0915 742 873

email: marek@vitkovsky.sk | web: www.VITKOVSKY.sk