Viete na čo všetko by ste mali myslieť pri kúpe nového vozidla?

Pár postrehov prečo by sa mal každý zaujímať o ochranu svojej peňaženky pri kúpe vozidla, alebo ako sa vyhnúť zbytočným nepríjemnostiam.

Viete na čo všetko by ste mali myslieť pri kúpe vozidla?

Sociálne siete sa stali verejným fenoménom v šírení informácií. Neraz si vieme prečítať rôzne zaujímavé články, blogy, ktoré zdieľajú naši blízki. Často sme svedkami aj smutných udalostí akými sú autonehody, prípadne krádeže vozidiel, či vandalizmus. Tieto informácie sa šíria rýchlo, ľudia na neemotívne reagujú. Už oveľa menej sa šíri osveta o tom ako sa chrániť, čo spraviť aby môj rozpočet nenarušila jedna z vyššie spomenutých udalostí. Práve preto som sa rozhodol tento blog venovať ochrane Vašej peňaženky a to prostredníctvom havarijného poistenia (KASKO) a poistenia finančnej straty (GAP).


Kúpa vozidla = emócie + krátkodobá strata kontroly nad peňaženkou

Poznáte to, z ničoho nič nastane udalosť a ste nútený kúpiť nové vozidlo. Či je to z Vášho podnetu, že chcete, alebo vyššia moc rozhodla o tom, že musíte, začnete sa zaoberať dvoma podstatnými otázkami. A to, „aké auto chcem?“ a „koľko som ochotný za to zaplatiť?“. Tieto dve otázky Vás budú sprevádzať minimálne do momentu kedy začujete slovo poistenie, poistka. Tento blog by som rád venoval tým, čo si v blízkej dobe plánujú kúpiť, alebo už vyzdvihnúť svoje autíčko z predajne.
Prvá zásadná vec, ktorú by som odporúčal každému, kto už má vybrané konkrétne vozidlo, prípadne uhradenú zálohu, aby si preveril možnosti aké poistný trh ponúka.
Okrem povinného zmluvného poistenia, ktoré je v zmysle zákona č. 381/2001 Z.z.nevyhnutné pre každého majiteľa / držiteľa motorového vozidla (ďalej len MV) je dobré zamyslieť sa nad KASKO poistením, ktoré v prípade ak ste sa rozhodli vozidlo kúpiť na leasing je viacmenej nevyhnutné. Už menej ľudí si uvedomuje, že samotné havarijné poistenie síce kryje dôležité riziká ako je živel, vandalizmu, zavinené / nezavinené škody, lúpež, krádež, stret so zverou, atď., ale primárne nechráni Vašu investíciu, teda kúpu vozidla v čase. Inými slovami, tak ako stráca Vaše vozidlo na hodnote, tak sa znižuje aj samotná poistná ochrana. Hoc sú plnenia z KASKO poistenia pri bežných „ťukancoch“ hradené vždy v nových cenách, už taká krádež či vážnejšia dopravná nehoda, ktorá má za následok tzv. totálnu škodu nemusí byť Vašou peňaženkou priaznivo prijatá. Prečo? Jednoducho napísané, ak by došlo k poškodeniu vozidla v takom rozsahu, že síce Vám sa zdá, že vozidlo sa dá v pohode opraviť,no cena opravy vozidla v servise prekročí ako keby trhovú hodnotu rovnakého jazdeného vozidla, poisťovňa od tejto hodnoty odpočíta spoluúčasť, kde si rýchlo spomeniete čo znamená 5%, minimálne165€, následne použiteľné zvyšky a rozdiel Vám vyplatí. Toto plnenie samozrejme bude ponížené ak ste náhodou platca DPH.


Ako sa chrániť, aby som neprišiel o peniaze?

Ako som už vyššie naznačil, KASKO poistenie je síce fajn, ale v zásade nič dramatické nerieši. Respektíve, tu by som použil frázu niektorých ľudí „niečo predsa len dostanem“. Pre tých čo im to „niečo“ stačí tak KASKO je Olymp. Pre uvedomelejších, ktorí sa na veci pozerajú z iného pohľadu, je tu možnosť k štandardnému KASKU dojednať GAP.
GAP je vlastne poistenie finančnej straty. Už samotný názov napovedá, že primárnym cieľom je ochrániť poisteného pred "šokovou terapiou" pri plnení len z havarijného poistenia. Práve GAP-ko je dôležité dojednávať pri leasingu (autoúvere), kde je samozrejme ako prvý uspokojený vinkulárny veriteľ – leasingovka (banka) a až následne Vy. Teda tá cena vozidla, ktorá vstupovala do leasingu, by sa Vámvmala vrátiť. V prípade ak GAP nemáte je dosť možné, že napr. pri krádeži si nejeden deň pohundrete, lebo ani zďaleka nedostanete to, čo ste zaplatili.


Čo mám spraviť preto, aby som mohol pokojne spávať?

V prípade rizika krádeže je odpoveď ľahká, odporúčam vyhnúť sa rizikovým značkám. Avšak sám dobre viem, ako zvodné tvary, výkonovo orientované motory, spotreba, kvalita prevedenia vozidiel ako ŠKODA, VW, SEAT, AUDI, BMW a pod. dokážu presvedčiť, i keď možné riziko krádeže je podľa štatistík vyššie.
Práve majiteľom, prípadne budúcim majiteľom vozidiel týchto značiek, okrem klasických mechanických či elektronických zabezpečovacích zariadení, dôrazne odporúčam KASKO aj GAP.
Verte mi, že nie je nič horšie ako sa prekvapiť „kde mám auto“, následne mať už len oči pre plač.


Pre nepoučiteľných ľajdákov extra záver

Napriek výraznej dostupnosti poistných produktov, pestrej cenovej škále, sa stále nájdu nepoučiteľní jedinci, ktorí si závažnosť problému uvedomia až v momente, keď sa ich daná situácia bytostne dotýka.
Žiaľ si vtedy rýchlo uvedomia ako sa ich eurá vydali do neznáma. Až v tomto prípade sa začnú niektorí bližšie zaujímať o KASKO či GAP, žiaľ vtedy je už neskoro. Samozrejme, ako to už na Slovensku býva zvykom, nájdu sa aj takí, ktorých ani osobná negatívna skúsenosť nepresvedčí o dôležitosti a potrebe ochrany svojho majetku.

Marek Vitkovský

Marek Vitkovský

Pomáham ľuďom pri výbere finančných produktov. Dbám o to, aby ZÁUJMYPOTREBY KLIENTOV boli vždy na PRVOM MIESTE

Mojou osobnou prioritou je: ODBORNOSŤ, DISKRÉTNOSŤĽUDSKÝ PRÍSTUP ku každému klientovi.

mobil: 0915 742 873

email: marek@vitkovsky.sk 
web: www.VITKOVSKY.sk

Máte otázku? Chcete mi zanechať odkaz?
Napíšte mi. Rád Vám odpoviem.

Páči sa vám môj blog? Budem rád, ak ho ohodnotíte.

Meno:
E-mail:
Telefón:
Odkaz: