Mám staršie vozidlo, oplatí sa mi dojednať havarijné poistenie?

Praktické odpovede prečo vôbec dojednať havarijné poistenie, prípadne na aké riziká sa orientovať pri výbere medzi "plným" havarijným poistením a "polovičným" havarijným poistením

Viete na čo všetko by ste mali myslieť pri kúpe vozidla?

Pred prázdninami som písal blog o poistení nového vozidla. Viacerým z Vás sa tento blog páčil, pomohlo ozrejmenie prečo dojednať okrem povinného zmluvného poistenia (ďalej len PZP) aj havarijné poistenie (ďalej len KASKO) a GAP. Potešil ma aj fakt, že väčšina klientov si túto trojkombináciu pýtala automaticky. Aby majitelia, prípadne budúci majitelia technicky starších vozidiel nezostali bez informácií, rozhodol som sa venovať im tento blog.


Má vôbec zmysel havarijne poistiť staršie vozidlo?

S touto otázkou som sa stretol neraz. Vždy som sa snažil konzultovať s klientom čo považuje za staršie staršie vozidlo. Ak by sme sa bavili o vozidle, ktoré má do päť rokov, odporúčal by som "plné KASKO" a minimálne dať si vypočítať cenu GAP pripoistenia.
Výsledná cena poistenia závisí od značky vozidla, obstarávacej ceny v čase kúpy tohto vozidla, pochopiteľne roku výroby, dodatočne namontovanej výbavy, spoluúčasti, veku klienta a PSČ klienta, kde má trvalý pobyt, prípadne sídlo firmy ak sa jedná o právnickú osobu. Poistením sa eliminuje finančný dopad na Váš rozpočet či už domácnosti, alebo firmy. "Plné KASKO" sa dojednáva pre riziko ako je:

- krádež,
- lúpež,
- vandalizmus,
- živelné riziká,
- stret so zverou,
- poškodenie vozidla hlodavcami
,
- ale aj Vami zavinené škody či už pri obyčajnom cúvaní, alebo dopravnej nehode.

Taktiež mať vozidlo poistené pre prípad
"obľúbeného" podpaľačstva (ktoré viaceré poisťovne kategorizujú ako živel– oheň). Takéto poistenie Vám dokáže pomôcť aj pri nehode, ktorú ste sami nezavinili. Vozidlo viete dať opraviť v servise práve z KASKO poistenia a následne si Vaša poisťovňa regresom vyžiada plnenie z poistnej zmluvy poisťovateľa vinníka. Vy môžete požiadať o vrátenie spoluúčasti, ale aj náhradného vozidla či ušlého zisku a podobne. Takéto plnenie neovplyvní Váš bonus ani výšku poistného na ďalšie poistné obdobie, navyše prenesiete všetky nepríjemnosti na Vášho poisťovateľa, pretože plnenie z PZP vinníka nemusí pokryť servisné náklady pri oprave vozidla. Pri plnení z PZP sa totiž zohľadňuje amortizácia vozidla a preto výška plnenia môže byť iná ako výška faktúry za opravu. Pri havarijnom poistení sa vždy plní to čo stojí oprava, samozrejme pokiaľ cena opravy nepresiahne výšku hodnoty vozidla v čase vzniku poistnej udalosti.


Verím si, tak na čo mi je havarijné poistenie?

S podobným postojom sa stretávam takmer každý deň. Vodiči sa doslova predbiehajú v ódach o ich špičkovom a beznehodovom jazdení. Chvália sa rôznymi dĺžkami bezškodového priebehu: "už päť!", iní  desať či dvadsať rokov. Prípadne sú klienti, ktorí nepotrebujú poistné krytie na nimi zavinené škody, ale obávajú sa problémov, ktoré by mohli nastať pri rizikách ako je vandalizmus, krádež či stret so zverou. Taktiež vyššie spomínané podpaľačstvo. Tieto riziká nikto z nás nevie ovplyvniť. Poistenie, v ktorom sú takmer všetky riziká, ale vyňaté sú klientom zavinené škody, nazývame tzv. „polovičné KASKO". I keď je tam viac poistných prvkov ako presná polovica, sú to hlavne riziká, ktoré nie sú priamo závislé od našich možností či schopností viesť vozidlo. Veľakrát sa klienti obávajú primárne krádeže, najmä majitelia vozidiel značky ŠKODA, VW, SEAT, ale aj AUDI či BMW. Majitelia iných značiek skôr trápi vandalizmus a podpaľačstvo, prípadne prenesenie ohňa zo „susedovho“ vozidla na moje. Paleta značiek v tomto prípade je rôzna, od luxusných MERCEDES-BENZ, JEEP, INFINITY, LEXUS, VOLVO až po KIA, DACIA či dokonca VAZ.


Mám záujem o havarijné poistenie, ale nechcem veľa platiť!

Každý sa snažíme hľadať spôsoby ako eliminovať riziká a pritom neplatiť veľa. Mojím cieľom je pomôcť klientom zabezpečiť ochranu ich majetku. Predstavenie možností havarijného poistenia výrazne pomáha v správnom rozhodnutí klienta. Pre každého majiteľa vozidla sú dôležité iné priority prečo uzatvoriť takéto poistenie. Samozrejme s vyšším vekom vozidla sa skôr dojednáva variant „polovičného KASKO".


Odporúčanie na záver

Pokiaľ patríte medzi klientov, ktorý svoje vozidlo využívajú na podnikanie, prípadne presun do práce a je pre Vás nenahraditeľným pomocníkom, odporúčam zvážiť v závislosti od veku vozidla možnosť plného krytia a teda "plné KASKO". Pokiaľ ste majiteľom vozidla, ktoré s obľubou vypĺňa popredné miesta štatistík v odcudzení vozidiel a nechcete príliš veľa platiť, tak dôrazne odporúčam zvážiť cenu poistenia vs. pridanú hodnotu pre Vašu peňaženku. Radšej zaplatiť symbolické poistné ako plakať na sociálnej sieti, že Vám niekto ukradol Octaviu či Golf spod balkóna či z garáže. Samotná odmena, čo sa za údajne nájdenie vozidla ponúka, je niekedy niekoľkonásobne vyššia ako takéto poistenie.


V prípade, že Vás oslovil tento blog a chceli by ste orientačnú ponuku havarijného poistenia pre práve Vaše vozidlo, prosím vyplňte tento krátky formulár.
Chcem poistiť svoje vozidlo

Marek Vitkovský

Marek Vitkovský

Pomáham ľuďom pri výbere finančných produktov. Dbám o to, aby ZÁUJMYPOTREBY KLIENTOV boli vždy na PRVOM MIESTE

Mojou osobnou prioritou je: ODBORNOSŤ, DISKRÉTNOSŤĽUDSKÝ PRÍSTUP ku každému klientovi.

mobil: 0915 742 873

email: marek@vitkovsky.sk 
web: www.VITKOVSKY.sk

Máte otázku? Chcete mi zanechať odkaz?
Napíšte mi. Rád Vám odpoviem.

Páči sa vám môj blog? Budem rád, ak ho ohodnotíte.

Meno:
E-mail:
Telefón:
Odkaz: